Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 13:49 - Канистерапия - терапия с куче по света и в България
Автор: logopedsofia Категория: Други   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2013 13:51


 Канистерапия по света и в България

 

Кучето отдавна е повече от просто едно диво животно. Още преди повече от 140 века хората са се научили да използват способностите на кучето и целенасочено са отглеждат различни породи.

Фактът, че кучето оказва положително влияние върху психическото, физическото и социалното здраве на хората е известен отдавна. Дори древногръцкия бог на лечението  Ескулап е изобразяван като змия или куче, което ближе раните на пациентите си. В трудовете на Авицена също има препратки към уникалните лечебни способности на кучетата.

Преди повече от 3000 години основателят на медицината Хипократ, който е живял в древна Гърция обърнал внимание на благотворното въздействие на кучето върху хората.

Въпреки, че връзката между кучето и човека  датира много отдавна и кучето е било използвано за различни цели ( включително и терапевтични ) в различни времена и култури научното разглеждане на Канистерапията започва от 1790, когато в  английското графство Йоркшир е създадено „Приятелско общество”, което основава болница за психично болни. Основател на болницата е  Уилям  Тюк . Той и неговите сътрудници заменили традиционните по това време методи на  лечение на психично болни с усмирителни ризи и лекарства със Християнските принципи на състрадание, любов, разбирателство и доверие в лечението включили и посещения на кучета. Лекарите на болницата отчели положителния ефект от животните върху болните, а именно намаляване на агресията и честотата на пристъпите. Според думите на главния лекар, болните засилвали вярата в собствените си сили, когато се грижели за същества, по-слаби от тях самите. Концепцията на  Канистерапията е формулирана в САЩ от детския психиатър Борис Левинсън. През 1960 г.  той  забелязал, че усъществява по-лесно контакт с пациентите ако с него е домашният му любимец ретривър. Сред пациентите му е дете с аутизъм, което само е помолило, вместо сеансите, да си поиграе с кучето. Напразните дотогава усилия на Б. Левинсън да подобри състоянието на пациента изведнъж се увенчали с успех. По-късно неговият опит е бил продължен от психиатрите Сам и Елизабет Карсън от Охайо – те предложили на пациентите си да си изберат приятел от близкия приют за кучета и ежедневно да прекарват известно време с него. Само след 15 дни много участници в експеримента са забелязали, че се чувстват по-добре, по-спокойни и уверени.От тогава, този метод е широко разпространена на Запад. Значителен напредък в областа на Канистерапията в Европа бележат Русия, Чехия, Украйна, Латвия, а в Полша от 01.07.2010г. в списъка с професии е въведен „Канистерапевт” под номер 323007.

В България всичко започна през 2010г. когато се събрахме група ентусиасти с различни професии (логопеди, рехабилитатори, специални педагози, ветеринарни лекари, ерготерапевт, счетоводител, адвокати) с една обща страст, а именно спорт с кучета. В процеса на тренировките всеки от нас предлагаше и усложняваше задачите към кучетата, според своите лични или професионални виждания. Постигнахме доста добри резултати с някои от кучетата и решихме да се опрем на чуждия опит и да включим кучето в логопедичната работа. През април месец 2011г. стартирахме проект като структура на Киноложко Дружество Витоша (член на БРФК ) като в началото използвахме кучето само в част от занятието, но в процеса на работа стигнахме до това, то да участва по време на цялото занимание. За целта разработихме занятия, в които кучето участваше едновременно с детето във всички упражнения. Така, водени от любовта си към децата и желанието да подпомогнем тези от тях със специални нужди, учредихме сдружение с нестопанска цел Канистерапия – България.

 

Сдружение „Канистерапия – България“ 

e-mail: canistherapy@abv.bg

www.canistherapy.wordpress.com

 Автор : Анна Тодорова

Използвана литература :

1.Субботин А.В., Ращевская Л.Л. Лечебная кинология. Теоретические подходы и практическая реализация.– М.: Макцентр, 2004.

2. http://www.guidedogs.ru/

3. http://www.kynoterapia.eu/index_rus.html




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: logopedsofia
Категория: Други
Прочетен: 35628
Постинги: 27
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031